ФСУ
Протоколы заседания Исполкома - Положення про сертифікацію форми
 
 
«ЗАТВЕРДЖЕНО»
Виконкомом НФСУ
Протокол № 1 від 23.01.2016 р.
Згідно рішення Конференції НФСУ
Протокол № 1 від 22.01.2016 р


 
ПОЛОЖЕННЯ
НАЦІОНАЛЬНОЇ ФЕДЕРАЦІЇ САМБО УКРАЇНИ (НФСУ)
про порядок сертифікації форми самбо
 











 
м. Київ
2016 р.
 
1. Загальні положення
1.1.   Цим Положенням Національної Федерації Самбо України (НФСУ), далі - «Положення», регламентуються права, обов'язки і повноваження учасників сертифікації, визначається порядок сертифікації форми самбо, отримання сертифікатів відповідності, застосування знака відповідності компанією, що виробляє форму самбо, з метою її реалізації під фірмовим брендом.
1.2.   Згідно п.8.1. Міжнародних правил змагань з самбо (спортивне і бойове), п.8.1. Всеукраїнських правил змагань з самбо (спортивне та бойове), п.16.1.2. Регламенту організації та проведення офіційних змагань НФСУ та Регламенту організації та проведення офіційних змагань Міжнародної федерації САМБО (ФИАС) (спортивно-організаційні правила) на всіх офіційних змаганнях НФСУ та ФИАС допускається використання тільки сертифікованої форми самбо.
 
2. Суб'єкти і об'єкти сертифікації
2.1.   Учасниками сертифікації є:
2.1.1.  Національна Федерація Самбо України (далі - «НФСУ»), в особі Президента НФСУ та уповноважених підрозділів (виконкому НФСУ, спеціалізованих комісій), які забезпечують адміністрування сертифікації.
2.1.2.  Компанія-виробник (далі - «Заявник»), яка виготовляє форму самбо, в особі Керівника або уповноважених органів компанії, добровільно заявила про свій намір пройти процедуру сертифікації і застосовувати знак відповідності.
2.2.   Об'єктом сертифікації є форма самбо, що виготовляється Заявником та складається з куртки, черевик (борцівок), шорт.
2.3.   У цьому Положенні під сертифікацією форми самбо (далі - «сертифікація») мається на увазі добровільне підтвердження відповідності продукції, що виготовляється Заявником форми самбо вимогам, встановленим в Технологічному паспорті з виготовлення спортивної форми самбо НФСУ та ФІАС (далі - «Технологічний паспорт ФИАС», «Технологічний паспорт НФСУ»).
 
3. Організаційна структура системи сертифікації
3.1.   Органом, що здійснює сертифікацію, є НФСУ.
3.2.   Процедуру оцінки відповідності форми самбо встановленим вимогам і прийняття рішень про   сертифікацію здійснює спортивно-технічна комісія НФСУ.
3.3.   НФСУ вправі залучати до сертифікації сторонні організації, з метою отримання додаткової інформації, необхідної для повноцінного розгляду деталей сертифікації і прийняття обґрунтованих рішень.
 
4. Роль спортивно-технічної комісії НФСУ в процедурі сертифікації
4.1.   Спортивно-технічна комісія НФСУ (далі - «комісія НФСУ») - структурний підрозділ НФСУ, який складається з членів Виконавчої дирекції (Виконкому) НФСУ та залучених за необхідністю сторонніх осіб або представників сторонніх організацій (фахівців спортивної індустрії), одним із завдань якого є супровід сертифікації.
4.2.   Засідання комісії НФСУ з питань сертифікації скликається в міру необхідності.
Головними завданнями комісії НФСУ в процесі сертифікації є:
 
·  Приймати і розглядати заявки від Заявника;
·  Встановлювати відповідність або невідповідність форми самбо положенням Технологічного паспорта НФСУ та Технологічного паспорта ФИАС;
·  Приймати рішення про видачу сертифіката відповідності;
·  Приймати рішення про відмову у видачі сертифіката відповідності;
·  Приймати рішення про перенесення дати розгляду заявки;
·  Приймати рішення про призупинення дії сертифіката відповідності;
·  Приймати рішення про відкликання сертифікату відповідності.
4.2.   Про прийняте рішення НФСУ повідомляє Заявника в письмовій формі протягом трьох робочих днів від дати прийняття рішення.
4.3.   Рішення про видачу сертифіката відповідності приймається Виконавчою дирекцією (Виконкомом) НФСУ та затверджується Президентом НФСУ за умови підтвердження при проведенні сертифікації наступного:
4.5.1.  об'єкт сертифікації в цілому відповідає встановленим вимогам, на відповідність яким проводилася сертифікація;
4.5.2.  відсутні (усунуті) критичні невідповідності об'єкта сертифікації встановленим вимогам.
4.6.   Рішення про призупинення дії сертифіката відповідності приймається Виконавчою дирекцією (Виконкомом) НФСУ та затверджується Президентом НФСУ в наступних випадках:
4.6.1.  виявлення в період після видачі сертифіката відповідності критичних невідповідностей об'єкта сертифікації встановленим вимогам;
4.6.2.  надання Заявником недостовірної або помилкової інформації з питань, суттєвим для оцінки відповідності об'єкта сертифікації встановленим вимогам;
4.6.3.  недотримання Заявником укладеної з НФСУ угоди (договору).
4.7.   У зазначених випадках призупинення дії сертифіката відповідності здійснюється до усунення причин призупинення.
4.8.   Рішення про відкликання сертифікату відповідності приймається Виконавчою дирекцією (Виконкомом) НФСУ та затверджується Президентом НФСУ у випадках, коли:
4.8.1.  Заявником не усунуто в узгоджені з НФСУ терміни критичні невідповідності, за якими прийнято рішення про призупинення дії сертифіката відповідності;
4.8.2.  Виявлено критичні невідповідності, які не можуть бути усунені протягом 3 (трьох) місяців;
4.8.3.  Заявник відмовляється дотримуватися умови укладеної з НФСУ угоди (договору).
4.9.   Комісія НФСУ організовує облік виданих сертифікатів відповідності та ведення реєстру.
 
5. Порядок процедури сертифікації
5.1.   Процедура проведення сертифікації включає в себе наступні етапи:
5.1.1.  Заявник направляє НФСУ заявку, оформлену на фірмовому бланку компанії за формою, встановленою в Додатку № 1 до цього Положення.
5.1.1.  Заявник висилає на адресу офісу НФСУ зразки спортивної форми самбо для проведення випробувань запропонованої екіпіровки.
5.1.2.  Розгляд заявки спортивно-технічною комісією НФСУ і прийняття відповідного рішення щодо об'єкта сертифікації.
5.1.3.  У разі прийняття позитивного рішення за результатами випробувань зразків форми самбо НФСУ повідомляє Заявника про можливість укладення угоди (договору).
5.1.4.  Укладення угоди (договору) між Заявником та НФСУ.
5.1.5.  Оплата Заявником винагороди за угодою (договором) між Заявником та НФСУ.
5.1.6.  У разі прийняття негативного рішення за результатами випробувань зразків форми самбо Заявнику надсилається повідомлення про прийняте рішення з обґрунтуванням причин відмови у видачі Сертифіката.
 
6. Зобов'язання суб'єктів сертифікації
6.1.   Заявник зобов'язується:
6.1.1.  Виготовити зразки форми самбо відповідно до Технологічного паспорту НФСУ та Технологічного паспорту ФИАС.
6.1.2.  Вислати заявку, оформлену на фірмовому бланку компанії за формою, встановленою в Додатку № 1 до цього Положення. Заявка направляється в електронному вигляді на наступну адресу електронної пошти НФСУ: admin_nfsu@ukr.net.
6.1.3.  Вислати на адресу офісу НФСУ зразки форми самбо (5 комплектів червоного і 5 комплектів синього кольору) декількох розмірів (5 різних розмірів) для проведення випробувань запропонованої екіпіровки.
6.1.4.  Після отримання листа від НФСУ про успішне завершення випробувань форми підписати угоду (договір) з НФСУ і здійснити оплату винагороди за цією угодою (договором).
6.2.   Заявник несе повну відповідальність за достовірність наданої документації та якість форми, яка підлягає сертифікації.
6.3.   НФСУ зобов'язується:
6.3.1.  Розглянути заявку від Заявника.
6.3.2.  Організувати і провести випробування зразків форми самбо на визначення зовнішнього вигляду, характеристик тканини, особливості конструкції, розмірності і правил нанесення логотипів в відповідності з Технологічним паспортом НФСУ та Технологічним паспортом ФИАС.
6.3.3.  Скласти Акт про результати технічних випробувань форми самбо, оформлений на фірмовому бланку НФСУ за формою, встановленою в Додатку № 2 до цього Положення.
6.3.4.  Повідомити Заявника листом (не пізніше двох місяців з моменту отримання зразків форми) про завершення випробувальних процедур форми (успішної або неуспішної).
6.3.5.  Підписати угоду (договір) з Заявником.
6.1.1.  Надати Заявнику статус «Офіційний Партнер НФСУ» з правом використання статусу в рекламних цілях (в буклетах, каталогах, програмках, афішах, прес-релізах і т.д.).
6.1.2.  Допускати до участі в змаганнях спортсменів, екіпірованих в форму Заявника.
6.1.3.  Надати Заявнику право наносити логотип НФСУ на форму самбо відповідно до Додатку № 3 Технологічного паспорта НФСУ.
 
7. Сертифікат відповідності.
7.1.   Сертифікат відповідності (далі - «Сертифікат») - документ, що засвідчує відповідність об'єкта сертифікації вимогам Технологічного паспорта НФСУ та Технологічного паспорта ФИАС.
7.2.   Сертифікат видається Заявнику після прийняття рішення Виконавчою дирекцією (Виконкомом) НФСУ та його затвердження Президентом НФСУ про видачу сертифіката відповідності та здійснення Заявником оплати винагороди за угодою (договором), укладеним між суб'єктами сертифікації.
7.3.   Термін дії виданого Сертифіката - 1 (один) рік з моменту його видачі.
7.4.   Сертифікат оформлюється за формою, встановленою в Додатку № 3 до цього Положення. Дизайн Сертифікату встановлюється НФСУ.
7.5.   Заявник не має права вносити зміни в Сертифікат.
7.6.   Використання Сертифікату має обмежуватися Заявником і не може передаватися Заявником третім особам.
7.7.   Використання Сертифікату допускається тільки щодо об'єкта сертифікації, визначеного в отриманому Сертифікаті.
7.8.   Використання Сертифікату допускається в період його дії. При призупинення або припинення дії Сертифіката, а також при відкликанні Сертифікату Заявник зобов'язується припинити посилатися на Сертифікат.
 
8. Знак відповідності
8.1.   Знак відповідності (далі - «Знак») - позначення, яке підтверджує застосування Технологічного паспорта НФСУ і служить для інформування НФСУ, Заявника і споживача та інших зацікавлених осіб про відповідність об'єкта сертифікації вимогам Технологічного паспорта НФСУ.
8.2.   Знак може наноситися на форму самбо виключно за наявності у заявника чинного Сертифіката та дозволу на право застосування знака відповідності, виданих Національною Федерацією Самбо України (НФСУ), в порядку, встановленому цим Положенням.
8.3.   Дозвіл на право застосування знака відповідності (далі - «Дозвіл») - документ, за допомогою якого Заявнику, який пройшов процедуру сертифікації, відповідно до цього Положення, надається право застосовувати Знак в межах, встановлених цим Положенням, виданий в порядку, встановленому цим Положенням.
8.4.   Дозвіл видається Заявнику одночасно з Сертифікатом, відповідно до укладеного між суб'єктами сертифікації угодою (договором).
8.1.   Термін дії виданого Дозволи відповідає терміну дії Сертифіката та становить - 1 (один) рік з моменту його видачі.
8.2.   Зображення і форма Знака відповідності:
8.6.1.  Зображення і форма Знака встановлюються відповідно до укладеного між суб'єктами сертифікації угодою (договором) або встановлюється в Дозволі на право застосування знака відповідності.
8.6.2.  Зображення Знака має бути чітко відмінним від поверхні, на яку воно нанесено.
8.6.3.  Розміри Знака визначає НФСУ за погодженням з Заявником. Розміри Знака повинні гарантувати чіткість і розрізнення його елементів.
8.6.4.  Місце нанесення Знака на форму самбо визначається за принципом нанесення логотипів НФСУ і Заявника на форму самбо, визначеному Технологічним паспортом НФСУ.
8.7.   Порядок застосування Знака відповідності:
8.7.1.  Застосуванням Знака відповідності є його безпосереднє нанесення на форму самбо. Виготовлення Знака здійснюється НФСУ. Нанесення Знака на форму самбо здійснюється Заявником, який отримав право на його застосування.
8.7.2.  Знак наносять повністю згідно його зображенню. Не допускається наносити окремі елементи його зображення.
8.7.3.  При призупинення або припинення дії Сертифіката, а також при відкликанні Сертифікату нанесення Знака не допускається.
8.7.4.  У разі невідповідності форми самбо, що виготовляється Заявником, всім встановленим вимогам Технологічного паспорта НФСУ нанесення Знака не виробляють.
8.7.5.  Нанесення Знака виконують різними технологічними способами, що забезпечують його чітке і ясне зображення. Знак повинен відповідати таким вимогам:
·        Безпека (відсутність токсичності),
·        Пластичність (не повинен бути твердим, жорстким),
·        Висока зносостійкість.
8.8.   Заявник несе повну відповідальність за якість нанесення Знака на форму самбо.
 
9. Фінансові умови.
9.1.   Винагорода НФСУ за проведення сертифікації, видачу сертифіката відповідності та дозволу на право застосування знака відповідності визначається в угоді (договорі) між НФСУ та Заявником. Розмір винагороди НФСУ може бути змінено в залежності від економічної ситуації в країні та росту інфляції.
9.2.   Умови оплати винагороди визначаються укладеним між суб'єктами сертифікації угодою (договором).
9.3.   У разі призупинення дії сертифіката відповідності або відкликання сертифікату відповідності винагороду НФСУ, одержане за угодою (договором), укладеним між суб'єктами сертифікації, поверненню не підлягає.

Додаток № 1 до Положення НФСУ про порядок сертифікації форми самбо
 
                                     До Виконавчої дирекції (Виконкому) НФСУ
 
 
ЗАЯВКА
на проведення сертифікації форми самбо
 
__________________________________________________________________________________ 
(Найменування заявника)
 
 
Адреса місцезнаходження:
 
Адреса для кореспонденції:
 
Контактна інформація:
 
Телефон факс:
 
Електронна пошта:
 
Банківські реквізити:
 
в особі _________________________________________________________________
(Прізвище, ім'я, по батькові, посада керівника заявника)
 
звертається до Національної Федерації Самбо України (НФСУ) з проханням провести сертифікацію форми самбо, видати сертифікат відповідності і дозвіл на право застосування знака відповідності.
Заявник зобов'язується виконувати вимоги Положення Національної Федерації Самбо України (НФСУ) про порядок сертифікації форми самбо, забезпечувати стабільність характеристик продукції, що виготовляється форми самбо, на яку наноситься знак відповідності, виконувати фінансові зобов'язання.
 
Додаткові відомості ___________________________________________________
________________________________________________________________________
(Співробітник відповідальний за сертифікацію, контактний телефон / факс, електронна пошта)
 
 
_______________________ _______________________ _______________________
(Посада) (підпис) (прізвище, ім'я)
                                 
                                                М.П.
 
 
Дата: _________________ _______ р
 
 
Додаток № 2 до Положення НФСУ про порядок сертифікації форми самбо
 
 
АКТ
про результати технічних випробувань форми самбо
 
         Спортивно-технічна комісія НФСУ в ході технічних випробувань форми самбо, яку представила компанія ______________________________ отримала наступні результати:
 
1.  Візуальний огляд форми
            Деталь форми
Вимоги
Куртка Пояс Шорти Взуття
Зовнішній вигляд        
Розмірність        
Колір        
Текстура        
 
 
2.  Характеристики тканини
            Деталь форми
Вимоги
Куртка Пояс Шорти Взуття
Склад тканини        
Густина        
Міцність        
Усадка        
Стійкість кольору        
 
 
3.  Особливості конструкції форми
            Деталь форми
Вимоги
Куртка Пояс Шорти Взуття
Конфігурація швів        
Оздоблення швів        
 
 
Основні претензії:______________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________
 
Висновок: _____________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
 
_______________________ _______________________ _______________________
(Посада) (підпис) (прізвище, ім'я)